Μετά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου που ήταν αρκετά ζεστό για όλη σχεδόν τη χώρα και ειδικά τα δυτικά τμήματα της, η θερμοκρασία τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου κυμαίνεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα εκτός από τη δυτική Ελλάδα που επικρατεί λίγο παραπάνω ζέστη. Η συνέχεια φαίνεται να είναι με άστατο καιρό στα ηπειρωτικά, το μελτέμι να μην εξασθενεί και τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται στο μεγαλύτερο μέρος στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, τo Σάββατο, αναμένεται αρχικά γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα. Κατά τη διάρκεια των θερμών ωρών της ημέρας θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και θα σημειωθούν μπόρες και λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στο εσωτερικό της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς, την κεντρική και νότια Πελοπόννησο, την ανατολική Μακεδονία, τη Χαλκιδική  και τη Θεσσαλία. Το βράδυ τα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν όμως στην κεντρική Μακεδονία και στη τη βόρεια-βορειοανατολική Θεσσαλία θα σημειώνονται τοπικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα διατηρηθούν ισχυροί και θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5-7 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο, οπότε και θα κυμανθεί στα βόρεια από 16 έως 37οC, στα κεντρικά από 19 έως 36 και στη νότια νησιωτική χώρα από 23 έως 32οC.

Την Κυριακή, αναμένεται ο καιρός να είναι πιο άστατος, οπότε ήδη από το ξημέρωμα θα σημειώνονται μπόρες και τοπικές καταιγίδες στην ανατολική-βορειοανατολική Θεσσαλία, οι οποίες γρήγορα θα σταματήσουν. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις στην ηπειρωτική χώρα και θα σημειωθούν μπόρες και σποραδικές καταιγίδες στην Ήπειρο, τη δυτική και βόρεια Στερεά, τη Θεσσαλία εκτός από τα ανατολικά τμήματα της, τη δυτική Μακεδονία και την κεντρική και νότια Πελοπόννησο. Πιο τοπικά θα είναι τα φαινόμενα στα δυτικά και βόρεια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας αλλά και τη δυτική Χαλκιδική ενώ αυξημένη είναι η πιθανότητα για βροχή ή και καταιγίδα στα νησιά του Ιονίου και κυρίως στην Κεφαλλονιά και τη Λευκάδα. Από το βράδυ τα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν όμως τοπικές καταιγίδες θα διατηρηθούν στη βόρεια Θεσσαλία και τη δυτική Μακεδονία. Τέλος, οι καταιγίδες θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4-6 και τοπικά στο κεντρικό 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 2-4 μποφόρ.Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, οπότε και θα κυμανθεί στα βόρεια από 17 έως 36οC, στα κεντρικά από 18 έως 36 και στη νότια νησιωτική χώρα από 23 έως 31οC.

Τη Δευτέρα, αναμένονται αυξημένες νεφώσεις έως και τις πρωινές ώρες σε Θεσσαλία, Μακεδονία, Ήπειρο και ανατολική-βορειοανατολική Στερεά και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ θα σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες στην ανατολική Θεσσαλία (πιθανόν παροδικά σε πολύ τοπικό επίπεδο και την υπόλοιπη), την Εύβοια (προσήνεμα τμήματα στο βοριά), τη βόρεια και κυρίως βορειοδυτική Κρήτη (γύρω από τα ορεινά μπόρες) ενώ αυξημένη πιθανότητα για τοπικές μπόρες υπάρχει και στη δυτική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της κεντρικής. Κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά της δυτικής και βόρειας χώρας και θα σημειωθούν μπόρες και πιθανόν τοπικές καταιγίδες στην Ήπειρο, τη νότια-νοτιοδυτική Πελοπόννησο και τη Ρόδο. Το βράδυ τοπικές βροχές και καταιγίδες θα επιμείνουν στη δυτική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στα υπόλοιπα ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στο ανατολικό Αιγάιο. Η θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα στα ανατολικά θα φτάνει τους 33-34 και στα δυτικά και βόρεια τους 35-36οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 5-7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βόρειες-βορειοδυτικές 3-5 μποφόρ.

Την Τρίτη, αναμένεται και λίγο μετά τα μεσάνυχτα να επιμείνουν κάποιες μπόρες και τοπικές καταιγίδες στη δυτική Μακεδονία, οι οποίες γρήγορα θα σταματήσουν. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας (Πελοποννήσου, δυτικής και βόρειας) και θα σημειωθούν λίγες μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες στην Ήπειρο (κυρίως στα βόρεια τμήματα της) και τα βόρεια-βορειοδυτικά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα σταματήσουν, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο θα φτάσει στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 34-35 και τοπικά 36οC, ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36-37 και τοπικά 38οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4-6 και τοπικά πιθανόν 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά κυρίως της δυτικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στα βόρεια τμήματα της Μακεδονίας και πιθανόν στην Ήπειρο. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι καλός. Την Πέμπτη φαίνεται ο καιρός να γίνεται πιο άστατος ειδικά στην ηπειρωτική χώρα. Η θερμοκρασία και τις δύο ημέρες δε θα μεταβληθεί σημαντικά οπότε θα κυμαίνεται γύρω στους 34-36 και τοπικά 37οC στα ηπειρωτικά. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν λίγο την Τετάρτη (στα 3-5 και τοπικά 6 μπόφόρ), ενώ την Πέμπτη ακόμα περισσότερο, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2-4 και τοπικά 5 μποφόρ και τις 2 ημέρες.

Η τάση για τη συνέχεια μέχρι της Παναγιάς είναι οι θερμοκρασίες να κυμαίνονται σε κανονικά ή και λίγο κάτω από τα κανονικά επίπεδα(στα ανατολικά), το μελτέμι να είναι μέτριο έως ισχυρό κατά διαστήματα και την αστάθεια να επιμένει κυρίως στην ηπειρωτική χώρα και γύρω από τα ορεινά. Για μετά το 15αυγουστο υπάρχει τάση για αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *