Τα πρωτοβρόχια έκαναν την εμφάνιση τους στη δυτική Ελλάδα αυτή τη βδομάδα όπου στις περισσότερες περιοχές σημειώθηκαν αξιόλογα ποσά βροχής, όμως στην υπόλοιπη χώρα αγνοούνται προς το παρόν. Αυτό το σκηνικό δε δείχνει να αλλάζει ιδιαίτερα ούτε τις επόμενες ημέρες.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο, αναμένονται γενικά καλές καιρικές συνθήκες στη χώρα με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα φτάνοντας ακόμα και τους 35-36oC στα κεντρικά και νότια. Μόνο στα βορειότερα τμήματα της Μακεδονίας και της Ηπείρου θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές, παροδικού χαρακτήρα. Από το βράδυ προς τα μεσάνυχτα θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται ισχυρές καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα εκτός από το νότιο Αιγαίο όπου ο καιρός θα είναι αίθριος. Πολύ τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί στο ανατολικό-νοτιοανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις 2-4 μποφόρ και μόνο στα νοτιοανατολικά θα πνέουν βόρειοι άνεμοι 4-6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί άνεμοι 4-6 μποφόρ.

Την Κυριακή, από τα μεσάνυχτα θα σημειώνονται ισχυρές καταιγίδες στη δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη δυτική Θεσσαλία και μέχρι το πρωί πιο τοπικά στην υπόλοιπη Μακεδονία και τις προμεσημβρινές ώρες στο βορειοανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη. Μπόρες και παροδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη δυτική Στερεά και τη δυτική-βορειοδυτική Πελοπόννησο (στο εσωτερικό κυρίως) και πολύ τοπικά στο υπόλοιπο Ιόνιο, ενώ τοπικές μπόρες (πιθανότητα και για καταιγίδες) στην υπόλοιπη Θεσσαλία και τη βόρεια Στερεά. Τα φαινόμενα αν και θα είναι σύντομα θα είναι ιδιαίτερα έντονα στη δυτική Μακεδονία, το εσωτερικό της Ηπείρου και την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τα δυτικά και βόρεια τμήματα) και θα συνοδεύονται από ισχυρές χαλαζοπτώσεις (τοπικά μεγάλο μέγεθος χαλαζιού), πολύ ισχυρές ριπές ανέμων, ενώ είναι σημαντική η πιθανότητα ανάπτυξης ανεμοστρόβιλων (κυρίως σε Ήπειρο και δυτική Μακεδονία). Το μεσημέρι κάποια φαινόμενα πιθανόν να επιμείνουν λίγο στο βορειοανατολικό Αιγαίο, ενώ ο καιρός στις παραπάνω περιοχές θα είναι βελτιωμένος. Στην υπόλοιπη χώρα δεν αναμένονται φαινόμενα, αλλά γενικά αίθριος καιρός λίγες παροδικές νεφώσεις κυρίως το πρωί. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις 4-6 και τοπικά 7μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν θα πνέουν ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι 5-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση κυρίως στη δυτική χώρα, όπου θα φτάνει τους 26-27οC,ενώ στην υπόλοιπη τους 30-31οC.

Τη Δευτέρα, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός στη χώρα, ενώ το πρωί θα είναι αυξημένες οι νεφώσεις στην Εύβοια και τη βόρεια Κρήτη, όπου στην τελευταία είναι πιθανό να σημειωθούν στα ορεινά λίγες τοπικές βροχές. Το απόγευμα και κυρίως το βράδυ θα αυξηθούν οι νεφώσεις στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση θα φτάνει στα ηπειρωτικά τους 27-28 και τοπικά 29οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4-6 και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ στη νότια Κρήτη θα φτάνουν και τα 9 μποφόρ τοπικά. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 3-5 μποφόρ.

Την Τρίτη, αναμένονται λίγα φαινόμενα στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ στην Εύβοια και τις Σποράδες τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση, οπότε και θα κυμαίνεται στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, δηλαδή στους 23-24 και τοπικά 25οC στα βόρεια και ανατολικά, ενώ στα δυτικά τους 26-27οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4-6 και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις 2-4 μποφόρ.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη θα συνεχιστεί η καλοκαιριά σε όλη τη χώρα με πιθανότητα για λίγες τοπικές βροχές στη νότια Πελοπόννησο και τις Σποράδες και την Εύβοια κυρίως την Τετάρτη, ενώ θα συνεχιστούν οι βοριάδες στο Αιγαίο με εντάσει 4-6 και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με την Τρίτη.

Η τάση για τη συνέχεια μέχρι και το επόμενο Σαββατοκύριακο είναι να συνεχιστεί η ανομβρία, η θερμοκρασία να παραμείνει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και οι βοριάδες σταδιακά να εξασθενήσουν σταδιακά όμως. Τάσεις για αλλαγή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και πιθανή έλευση κακοκαιρίας στη χώρα μας υπάρχουν προς τα μέσα της εβδομάδας (12 Οκτωβρίου και έπειτα).

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *