Η παρατεταμένη ανομβρία που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και νότιας Ευρώπης ως απότοκο του εκτεταμένου αντικυκλωνικού πεδίου που κάλυπτε σχεδόν το σύνολο της Ευρώπης δείχνει να σπάει έστω και πρόσκαιρα. Ειδικότερα, από ότι δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία μία σκάφη χαμηλών υψών από τη βορειοδυτική Ευρώπη θα κινηθεί νότια-νοτιοανατολικά επηρεάζοντας και τη χώρα μας. Αυτό που μένει να φανεί είναι η πιθανή δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού στην υπήνεμη πλευρά των Άλπεων και η βάθυνση του, τα οποιά θα εξαρτηθούν από την κλίση του αυλώνα και το πόσο γρήγορα θα κινηθεί ανατολικά, όπου θα κρίνει και το πέρασμα του ψυχρού μετώπου. Η σκάφη που αναφέραμε παραπάνω θα επηρεάσει τη χώρα από την Παρασκευή το βράδυ και κυρίως το Σαββατοκύριακο, ενώ μέχρι τότε θα συνεχιστεί η καλοκαιρία με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα εκτός από τη βόρεια Κρήτη που εκεί κατά διαστήματα θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις και μέχρι και το μεσημέρι θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά τμήματα και γύρω από τα ορεινά αυτών. Λίγες νεφώσεις κυρίως το πρωί σε ορεινά ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, αλλά και το μεσημέρι στα δυτικά ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή (όχι αισθητή) πτώση στα ανατολικά όπου θα φτάνει τους 23-24οC, ενώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα τους 25-26οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4-6 και τοπικά στο κεντρικό 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές-βορειοανατολικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ.

Την Τετάρτη, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός στη χώρα με παροδικές αραιές νεφώσεις στη βόρεια-βορειοδυτική χώρα κυρίως από το απόγευμα. Το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και πιθανόν να σχηματιστούν τοπικές ομίχλες στη βόρεια Θράκη. Η θερμοκρασία σε άνοδο θα φτάσει τους 26-27 και τοπικά τους 28οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές 2-4 μπόφόρ.

Την Πέμπτη, αναμένονται μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας με αραιές νεφώσεις πιο αυξημένες πρόσκαιρα στη βόρεια χώρα. Η θερμοκρασία δε θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμαίνεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές 2-4 μποφόρ.

Την Παρασκευή, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός αρχικά με αραιές νεφώσεις από το μεσημέρι στα βόρεια-βορειοδυτικά οι οποίες θα αυξηθούν στην Ήπειρο και το Ιόνιο το βράδυ και εκεί θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν στο βόρειο Ιόνιο καταιγίδες. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη το πρωί και το βράδυ στη βόρεια χώρα και πιθανόν να σχηματιστούν τοπικές ομίχλες. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση θα φτάνει τοπυς 23-24 και τοπικά τους 25οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις 2-4 και τοπικά 5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νότιες-νοτιοδυτικές 3-5, ενισχυόμενοι από το βράδυ στα 6 μποφόρ.

Το Σαββατοκύριακο θα επικρατήσει κακοκαιρία σε μεγάλο μέρος της χώρας, η οποία πρώτα θα επηρεάσει τα δυτικά με τοπικές βροχές και καταιγίδες, πιθανόν ισχυρές, και στη συνέχεια είναι αυξημένη η πιθανότητα να επηρεαστεί και η υπόλοιπη χώρα (με τη μορφή περάσματος). Τα φαινόμενα την Κυριακή από ότι φαίνεται θα εντοπίζονται κυρίως στα ανατολικά και νότια. Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα και ενώ το Σάββατο θα πνέουν νοτιάδες, τοπικά ισχυροί, την Κυριακή θα στραφούν σταδιακά (πρώτα στο Ιόνιο) σε ισχυρούς βοριάδες και στα δύο πελάγη. Χιόνια θα πέσουν σε μεγάλα υψόμετρα της Πίνδου. Πάντως, επειδή ακόμα είμαστε μερικές ημέρες μακρυά θα υπάρξει εκ νέου ενημέρωση για την επερχόμενη κακοκαιρία, καθώς είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αλλαγές. Επιπλέον, η ανατολική ηπειρωτική χώρα υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστεί πολύ πρόσκαιρα και με όχι ιδιαίτερα αξιόλογα φαινόμενα.

Η τάση για τη συνέχεια (μέχρι περίπου τα μέσα του μηνός) πάντως δεν είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα όσον αφορά τις βροχές, αφού φαίνεται πάλι έξαρση υψηλών γεωδυναμικών υψών στην Ιταλία, βοριάδες στο Αιγαίο (όχι ιδιαίτερα ισχυροί) και φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *