Συνεχίζονται οι εναλλαγές του καιρού με πότε διαστήματα καλοκαιρίας και ανοιξιάτικης ζέστης και πότε κακοκαιρίες. Πάντως και ο Μάρτιος αναμένεται να “κλείσει” με θετική (πιο υψηλές θερμοκρασίες) θερμοκρασιακή απόκλιση από τα κλιματικά δεδομένα για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ως προς τη συνέχεια φαίνεται να συνεχίζεται αυτό το σκωτσέζικο ντούζ, δηλαδή διαστήματα ανοιξιάτικου καιρού, αλλά και διαστήματα χειμωνιάτικου καιρικού σκηνικού.

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη αναμένεται καλοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με λίγα τοπικά φαινόμενα (χίονια πάνω από τα 900 μέτρα) το μεσημέρι στην οροσειρά της Ροδόπης, ενώ πιθανότητα για όμβρους υπάρχει και στα Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές (17-19οC, εκτός από το ανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη όπου δε θα ξεπερνά τους 14-15 και τοπικά μόνο τους 16οC). Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις με ένταση 2-4 και τοπικά 5 μποφόρ, εκτός από τα νοτιοανατολικά που πρόσκαιρα το πρωί θα φτάνουν και τα 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 2-4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Την Παρασκευή, αναμένονται αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας και αραιές νεφώσεις στη χώρα. Το πρωί θα σημειωθούν λίγες ασθενείς βροχές, τοπικού χαρακτήρα, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Το βράδυ θα πυκνώσουν οι νεφώσεις στη δυτική Ελλάδα και υπάρχει πιθανότητα για τοπικό ψιλόβροχο (τίποτα αξιόλογο) στο εσωτερικό της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου, αλλά και τα Δωδεκάνησα. Ο υδράργυρος θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάνει το μεσημέρι τους 18-20 στη δυτική και βόρεια χώρα, ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 22-24 και τοπικά ακόμη και τους 25οC, χωρίς να αναμένεται παγετός. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 και τοπικά στο Μυρτώο τοπικά 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι με ένταση 3-4 μποφόρ.

Το Σάββατο αναμένονται υψισυννεφιές, οι οποίες θα είναι κατά τόπους αυξημένες. Ψιλόβροχο θα εκδηλωθεί νωρίς το πρωί στα Δωδεκάνησα, ενώ τοπικές βροχές γύρω από τα ορεινά στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Πιθανότητα για τοπικές βροχές υπάρχει μετά το μεσημέρι στα βόρεια τμήματα της Μακεδονίας. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, με τον υδράργυρο στα ανατολικά και βόρεια να ξεπερνά τους 22-24 και τοπικά τους 25οC, ενώ στη δυτική Ελλάδα τους 18-20οC. Στη βόρεια Κρήτη, μάλιστα, θα ξεπεράσει τοπικά τους 24-25οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 5-7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από δυτικές-νοτιοδυτικές 4-6 μποφόρ.

Την Κυριακή αναμένεται κακοκαιρία στη δυτική χώρα με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενώ τοπικές βροχές αναμένονται και στη βόρεια Ελλάδα. Μικρότερη είναι η πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στην κεντρική χώρα. Παράλληλα, θα σημειωθεί μεταφορά αφρικάνικης σκόνης. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες-νοτιοανατολικές διευθύνσεις αρκετά ισχυροί (6-7 πιθανόν και 8 μποφόρ), ενώ στο Ιόνιο από νότιες-νοτιοδυτικές 4-6 μποφόρ.

Από τη Δευτέρα ουσιαστικά θα επικρατήσει κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με βροχές και τοπικές καταιγίδες, αλλά και παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας (λίγο κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα 14-16οC το μεσημέρι). Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, ενώ υπάρχει πιθανότητα για πρόσκαιρες και σε ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας. Άστατος καιρός (τοπικά φαινόμενα με διαστήματα ηλιοφάνειας)θα επικρατήσει μέχρι και την Πέμπτη, ενώ σταδιακά από την Παρασκευή θα αρχίσει να βελτιώνεται ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και θα αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *