Πολυ ζεστός καιρός επικράτησε τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, με μεμονωμένες καταιγίδες να εκδηλώνονται στην βόρεια Ελλάδα κυρίως. Η συνέχεια φαίνεται να έχει παορδικά υφή όψιμου φθινοπώρου, όμως από το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα ανέβει πάλι σε λίγο πιο υψηλά από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη, αρχικά τις πρώτες πριωνές ώρες θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις σε Θράκη και νησιά βορειοανατολικού Αιγαίου. Από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν οι νεφώσεις σε Ήπειρο, Στερεά, Ιόνιο, Θεσσαλία και από το μεσημέρι και στην Πελοπόννησο και θα σημειωθούν ψιχάλες ή και ασθενής βροχή κυρίως στα ορεινά. Η Ήπειρος έχει περισσότερες πιθανότητες για μετρήσιμα χιλιοστά. Επιπλέον, τοπικές μπόρες και καταιγίδες θα σημειωθούν στην ανατολική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της Θράκης, αλλά και στην ανατολική Χαλκιδική. Κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών θα σημειωθούν τοπικές μπόρες στην ανατολική Μακεδονία (κυρίως στα νότια τμήματα), τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (Θάσο, Σαμοθράκη) και τα ανατολικά-νοτιοανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας (ανατολική Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, νότια τμήματα νομού Σερρών). Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με παροδικές αραιές νεφώσεις. Η θερμοκρασία σε πτώση, στα βόρεια ηπειρωτικά δε θα ξεπερνά τους 28-29 και τοπικά 30οC, ενώ στα κεντρικά και νότια θα φτάσει τους 32-33 και τοπικά 34οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο μέχρι το μεσημέρι από μεταβλητές διευθύνσεις με ένταση 2 μποφόρ και στη συνέχεια βορειοδυτικοί με ένταση 3-4 μποφόρ.

Την Τετάρτη, τις πρώτες πρωινές ώρες θα σημειώνονται τοπικές μπόρες στα νότια και ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική, Πιερία, Θεσσαλονίκη) και στη συνέχεια τις πρωινές ώρες και στην ανατολική Θεσσαλία. Τοπικές νεφώσεις πιο αυξημένες στα ορεινά, θα υπάρχουν τις πρωινές ώρες σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά και Εύβοια. Κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς (πιθανόν και της Αττικής) και της ανατολικής Πελοποννήσου και θα σημειωθούν τοπικές μπόρες και καταιγίδες. Από τις βραδινές ώρες θα υπάρξει πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού αρχικά στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στη συνέχεια σε Χαλκιδική, ανατολική Θεσσαλία, βόρειο Αιγάιο και στις Σποράδες και την Εύβοια μέχρι τα μεσάνυχτα. Μεμονωμένες βροχές θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη κεντρική Μακεδονία, αλλά θα είναι πιο λίγες και τοπικές. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση σε όλη τη χώρα, η οποία από το απόγευμα-βράδυ θα είναι ραγδαία (με την είσοδο του ψυχρού μετώπου) στη βόρεια Ελλάδα. Στη βόρεια Ελλάδα στα ηπειρωτικά η μέγιστη δε θα ξεπεράσει τους 25-26οC, ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 28οC. Μόνο στη δυτική Ελλάδα και τη νότια Κρήτη τοπικά η μέγιστη θα φτάσει τους 30-31οC. Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές-βορειοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν ιδιαιτέρως φτάνοντας τα 7 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο θα πνέουν βοριάδες με ένταση 3-5 και στα νοτιοανατολικά 6-7 μποφόρ.

Την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια των πρώτων πρωινών ωρών θα σημειώνονται βροχές σε νησιά ανατολικού Αιγαίου, Σποράδες, Εύβοια, ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανιμένης και της Αττικής), ανατολική-βορειοανατολική Πελοπόννησο και μέχρι τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στη Χαλκιδική και στις Σποράδες θα σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες, όπως και στη συνέχεια στην Κρήτη. Τοπικές μπόρες θα σημειώνονται στην Εύβοια, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες την Αττική (κυρίως βόρεια-βορειοανατολικά) μέχρι και το μεσημέρι. Στην Κρήτη και τη νότια-νοτιοανατολική Πελοπόννησο (κυρίως ορεινά-ημιορεινά) θα σημειώνονται βροχές μέχρι και το απόγευμα-βραδυ. Οι βροχές στις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του ανατολικού και βορειοανατολικού Αιγαίου θα είναι πρόσκαιρα έντονες, ενώ οι άνεμοι παροδικά θα είναι αρκετά ισχυροί, χωρίς όμως να αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα. Η θερμοκρασία σε μεγάλη πτώση δε θα ξεπερνά στα τους 23-24οC το μεσημέρι, ενώ στη δυτική Ελλάδα τους 26-27οC. Επιπλέον, οι ελάχιστες θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της βόρειας χώρας θα είναι μονοψήφιες. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4-6 και τοπικά στα νοτιοανατολικά 7 μποφόρ, ενώ το πρωί παροδικά θα φτάσει και τα 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνεόυν από ανατολικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες, ενώ στη συνέχεια από βορειοδυτικές με ένταση 3-4 μποφόρ.

Την Παρασκευή, τις πρώτες πρωινές ώρες θα σημειώνονται βροχές στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, ενώ μέχρι και το μεσημέρι στη θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις, ενώ στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο θα σχηματιστούν διάσπαρτες νεφώσεις από το μεσημέρι και μετά. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο φτάνοντας 25-26 και τοπικά τους 27-28οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με ένταση 3-4 μποφόρ, εκτός από τα νοτιοανατολικά που θα είναι βόρειοι με ένταση 5-6 μποφόρ.

Το Σάββατο και την Κυριακή θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες νεφώσεις στη Θράκη, χωρίς να αναμένονται φαινόμενα. Η θερμοκρασία το Σάββατο θα παρουσιάσει άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 28-29 και τοπικά 30-31οC, ενώ την Κυριακή τους 29-30 και τοπικά 31-32οC. Οι άνεμοι το Σάββατο και την Κυριακή στο Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις με ένταση 2-4 μποφόρ, εκτός από τα νοτιοανατολικά που θα πνέουν βορειοδυτικοί με ένταση 3-5 μποφόρ.

Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω ότι η κίνηση του αυλώνα ελάχιστα χιλιόμετρα ανατολικά θα έχει ως αποτέλεσμα τα φαινόμενα να περιοριστούν στα πιο ανατολικά τμήματα της χώρας την Τετάρτη το βράδυ και την Πέμπτη το πρωί. Αυτό το γεγονός (δε φαίνεται αυτή τη στιγμή να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες) θα έχει ως αποτέλεσμα να μην επηρεαστεί η Αττική.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *