Μετά από ένα σημαντικό διάστημα με θερμοκρασίες κοντά και πιο χαμηλά από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (με εξαίρεση το περασμένο Σαββατοκύριακο), οι θερμές αέριες μάζες που τώρα επηρεάζουν τη δυτική-βορειοδυτική Ευρώπη από τα τέλη της εβδομάδας θα επηρεάσουν λίγο πιο εξασθενημένες και τη χώρα μας, με το μελτέμι να εξασθενεί, αλλά και ταυτόχρονα να προσπαθεί να εμποδίσει τις καυτές αέριες μάζες που θα ενσκύψουν ξανά στη δυτική-νοτιοδυτική Ευρώπη.

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη, περιμένουμε, αρχικά γενικά αίθριο καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Μόνο, στη βόρεια-βορειοανατολική Θεσσαλία και τα δυτικά νοτιοδυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας (Πιερία, Ημαθία, πιθανόν και Πέλλα) μέσα στη νύχτα και το πρωί θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις και θα σημειωθούν μπόρες σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες το μεσημέρι σταδιακά θα σταματήσουν (θα επιμείνουν λίγο μόνο στα ορεινά των προαναφερθεισών περιοχών της κεντρικής Μακεδονίας). Τις θερμές ώρες της ημέρας θα αναπτυχθούν νεφώσεις στην Ήπειρο και τη Μακεδονία, χωρίς όμως να αναμένονται φαινόμενα. Στην υπόλοιπη χώρα οι καιρικές συνθήκες θα είναι ιδανικές όλη την ημέρα. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση, θα κυμανθεί στα βόρεια από 12 έως 32 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 16 έως 35 και στα νότια νησιωτικά τμήματα από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν πολύ ισχυροί από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 5-7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις 4-6 μποφόρ.

Την Τετάρτη, αναμένεται να συνεχιστεί η καλοκαιρία σε όλη τη χώρα, οπότε και θα επικρατήσει αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στη Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Θράκη. Η μόνη περιοχή που θα έχει περισσότερη συννεφιά θα είναι η Κρήτη, όπου και στα ορεινά θα σημειωθούν λίγες τοπικές ασθενείς βροχές μέχρι το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα η μέρα θα κυλήσει με αίθριο καιρό. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει το μεσημέρι στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 30-31 και τοπικά 32οC, τα βόρεια ηπειρωτικά τους 32-33 και τοπικά 34οC, ενώ στη δυτική Ελλάδα τους 33-34 και τοπικά 35οC. Στα νησιά του Αιγαίου δε θα ξεπερνά τους 26-28 (εκτός από τη νοτιοανατολική Ρόδο και τη νότια Κρήτη που θα φτάνει τους 32-33 και τοπικά τους 34οC). Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, πολύ ισχυροί 5-7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βόρειοι άνεμοι 3-5 μποφόρ.

Την Πέμπτη, αναμένεται αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα και μόνο το μεσημέρι στη Θράκη αναπτυχθούν νεφώσεις χωρίς να περιμένουμε φαινόμενα. Η θερμοκρασία σε άνοδο, οπότε και θα φτάσει το μεσημέρι στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 33-34 και τοπικά τους 35οC, στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35-36 και τοπικά 37οC, στη δυτική Ελλάδα τους 36-37 και τοπικά 38οC, ενώ στα νησιά του Αιγαίου τους 27-29οC (εκτός από τη νοτιοανατολική Ρόδο και τη νότια Κρήτη που θα φτάνει τους 34-35 και τοπικά 36οC). Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν λίγο και θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις 5-7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βόρειες διευθύνσεις 3-5 μποφόρ.

Την Παρασκευή, αναμένεται ηλιόλουστος καιρός στη χώρα με λίγες νεφώσεις άνευ σημασίας στα ορεινά της βόρειας-βορειοδυτικής χώρας στα ορεινά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω σημαντική άνοδο, οπότε και θα φτάσει το μεσημέρι στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 36-37 και τοπικά τους 38οC, στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36-37οC, στη δυτική Ελλάδα τους 37-38 και τοπικά 39οC, ενώ στα νησιά του Αιγαίου τους 28-30οC (εκτός από τη νοτιοανατολική Ρόδο και τη νότια Κρήτη που θα φτάνει τους 36-37 και τοπικά 38οC). Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4-6 και τοπικά πιθανόν 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ.

Το Σαββατοκύριακο, αναμένεται καλοκαιρία με γενικά αίθριο καιρό και λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας άνευ σημασίας (την Κυριακή υπάρχει μικρή πιθανότητα για μπόρα στην ανατολική Μακεδονία). Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο θα φτάσει στα περισσότερα ηπειρωτικά τους 38-39 και τοπικά 40οC, ενώ στα νησιά του Αιγαίου θα φτάσει τους 29-31οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές 3-5 μποφόρ.

Η τάση για τη συνέχεια είναι να διατηρηθούν οι θερμές αέριες μάζες και ο υδράργυρος να κυμαίνεται σε πιο υψηλά για την εποχή επίπεδα (ακόμα περισσότερο στη δυτική Ελλάδα), δηλαδή της τάξεως των 36-38 και τοπικά 39-40οC. Παράλληλα, το μελτέμι αν και εξασθενημένο θα είναι υπαρκτό δροσίζοντας τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη κυρίως. Επιπλέον, η αστάθεια θα είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Αυτές οι καιρικές συνθήκες φαίνεται να διαρκούν τουλάχιστον μέχρι και τα τέλη Ιουλίου (με πολύ μικρές διακυμάνσεις στον υδράργυρο).

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *