Με χειμωνιάτικη διάθεση ξεκίνησε η νέα βδομαδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός από τη δυτική Ελλάδα, ενώ λίγα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Παρά το πρόσκαιρο διάλλειμμα την Τρίτη με άνοδο της θερμοκρασίας και καλό καιρό, η συνέχεια της εβδομάδας θα είναι με κακοκαιρία και εκ νέου πτώση της θερμοκρασίας σε χειμερινά επίπεδα.

Την Τετάρτη αναμένεται κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με βροχές και καταιγίδες το πρωί στη δυτική Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια βροχές θα εκδηλωθούν σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής μετά το μεσημέρι). Ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στη δυτική Ελλάδα (οργανωμένο πέρασμα ψυχρού μετώπου) και το βράδυ στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο. Χιόνια σε μεγάλα υψόμετρα (πάνω από τα 1400-1500 μέτρα, εκτός από το πρωί που στη δυτική Μακεονία πρόσκαιρα θα χιονίσει πάνω από τα 900 μέτρα). Πρόσκαιρη στροφή των ανέμων σε νότιους στο Αιγαίο με ένταση 5-7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο γρήγορα οι νοτιάδες θα στραφούν σε δυτικούς και το βράδυ βορειοδυτικόύς με ένταση 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή εκτός από τα βόρεια που θα πέσει λίγο.

Την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι άστατος στη χώρα με βροχές κατά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα στο ανατολικό-νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες, ενώ μπόρες και παροδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά πάνω από τα 1000-1200 μέτρα, ενώ πρόσκαιρα στη Φλώρινα θα χιονίσει πρόσκαιρα μέσα στη νύχτα και νωρίς το πρωί. Το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και την ανατολική Θεσσαλία. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα φτάνει τους 13-15 στα ανατολικά και βόρεια, ενώ αντίθετα στη δυτική Ελλάδα τους 16-18οC. Οι άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγάιο θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 5-7 μποφόρ, ενώ στο νότιο-νοτιοανατολικό από δυτικές-νοτιοδυτικές 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Την Παρασκευή τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά ηπειρωτικά (ανατολική Στερεά, Εύβοια) και τις Σποράδες, αλλά και τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τη βόρεια Κρήτη. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ανατολικής Στερεάς πάνω από τα 800 (πιθανότητα το πρωί στη Βοιωτία και τη βορειοδυτική Αττική να κατέβουν έως τα 500-600 μέτρα). Στη βόρεια Κρήτη θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος. Η θερμοκρασία στα ανατολικά και νότια (στα δυτικά θα φτάνει τους 17-18οC) θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά και κυρίως τη δυτική Μακεδονία θα σημειωθεί παγετός. Στο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις βοριάδες με ένταση 6-8 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βοριάδες με ένταση 3-5 μποφόρ.

Το Σαββατο βροχές θα εκδηλωθούν στη βόρεια Κρήτη και πρόσκαιρα πιο ασθενή φαινόμενα στην Εύβοια και πιθανόν στα προσήνεμα στο βοριά τμήματα της ανατολικής Στερεάς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, ενώ οι βοριάδες θα παραμείνουν ενισχυμένοι στα 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ. Την Κυριακή ο καιρός θα είναι πολύ καλός σε όλη τη χώρα (μόνο στη βόρεια-βορειοανατολική Κρήτη θα σημειωθούν λίγες βροχές) με τους βοριάδες σταδιακά να εξασθενούν και τον υδράργυρο να σημειώνει περαιτέρω άνοδο (17-18 και τοπικά 19οC).

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *