Μετά τη διήμερη κακοκαιρία με τοπικά έντονα φαινόμενα, ο καιρός βελτιώνεται με τον υδράργυρο όμως να μην ανεβαίνει πολύ και να κυμαίνεται λίγο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Αυτό το καιρικό σκηνικό, δηλαδή η πολύ περιορισμένη έως και ανύπαρκτη αστάθεια και οι κανοκικές και λίγο πιο χαμηλές από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα θερμοκρασίες, θα διατηρηθεί για αρκετές ημέρες ακόμα με το μελτέμι σταδιακά να κάνει δυναμικά ξανά την εμφάνιση του.

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη, αναμένεται αρχικά γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με παροδικές νεφώσεις το πρωί στις Σποράδες και τα νοτιότερα-νοτιοδυτικότερα τμήματα της Χαλκιδικής, όπου εκεί υπάρχει μικρή πιθανότητα για παροδική μπόρα. Κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών θα αναπτυχθούν νεφώσεις κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου, το εσωτερικό και το νότιο τμήμα της Πελοποννήσου και θα σημειωθούν λίγες τοπικές μπόρες γύρω από τα ορεινά. Μικρή είναι η πιθανότητα το απόγευμα προς το βράδυ να επηρεαστούν και τμήματα της δυτικής-βορειοδυτικής Θεσσαλίας (πέρα από τα ορεινά). Γενικά, πάντως, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα επικρατήσει αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 32-33 και τοπικά τους 34οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 και στα νοτιοανατολικά 6-7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές 3-5 μποφόρ.

Την Τετάρτη, αναμένονται αρχικά παροδικά αυξημένες νεφώσεις στη δυτική Ελλάδα (πιθανότητα για ψιχάλες ή ασθενείς μπόρες κυρίως στα ορεινά) τη Θράκη και την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες (πιθανότητα για πολύ τοπικές μπόρες). Κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών θα αναπτυχθούν νεφώσεις στη δυτική και βόρεια ηπειρωτική χώρα και στο εσωτερικό και το νότιο-νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία δε θα μεταβληθεί σημαντικά και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 32-33 και τοπικά 34οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4-6 και στα νοτιοανατολικά 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βόρειες-βορειοδυτικές 3-5 μποφόρ.

Την Πέμπτη, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός στη χώρα και μόνο το πρωί στη Θράκη θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά της νότιας Πλεοποννήσου, της δυτικής Ελλάδας χωρίς να αναμένονται φαινόμενα. Η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και θα φτάσει εκείς τους 33-34 και τοπικά 35οC, ενώ στα ανατολικά τους 32-33οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν και θα πνέουν βοριάδες με ένταση 5-7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο βόρειοι-βορειοδυτικοί 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Την Παρασκευή, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός στη χώρα με λίγες νεφώσεις, πιο αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη δυτική και βόρεια ηπειρωτική χώρα, χωρίς όμως να αναμένονται φαινόμενα. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο θα φτάσει τους 33-34 και στα δυτικά και βόρεια τους 35-36οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5-7 μποφόρ και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ.

Το Σάββατο αναμένεται καλοκαιρία σε όλη τη χώρα με πάλι λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στη δυτική και βόρεια ηπειρωτική χώρα και κυρίως γύρω από τα ορεινά (χωρίς όμως να αναμένονται φαινόμενα), ενώ την Κυριακή παρόλο που θα συνειχστεί η καλοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η Μακεδονία και η Θράκη (λιγότερο η Θεσσαλία) είναι πιθανό να επηρεαστούν από τοπικές μπόρες ή και καταιγίδες. Το Σαββατοκύριακο οι βοριάδες στο Αιγαίο θα διατηρηθούν μέτριοι έως ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο ακόμα κυρίως στη δυτική Ελλάδα όπου θα φτάνει τους 36-37 και τοπικά πιθανόν τους 38οC, όμως στα ανατολικά θα κυμαίνεται η μέγιστη γύρω στους 33-35οC.

Η τάση για τη συνέχεια και μέχρι και το τέλος του δεύτερου δεκαημέρου του Ιουλίου είναι να συνεχιστεί το μελτέμι κατά διαστήματα ισχυρό και τη θερμοκρασία στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο να κυμαίνεται κοντά (και λίγο πιο πάνω πιθανόν) στα κανονικά επίπεδα, ενώ στη δυτική Ελλάδα να επικρατεί ζέστη. Σταδιακά μετά τις 20 φαίνεται ο υδράργρυρος να ανεβαίνει περαιτέρω, όμως ακόμα είναι ασαφής η διάρκεια της ζέστης, αν θα εξελιχθεί σε καύσωνα (έχουν μειωθεί οι πιθανότητες) και η διάρκεια της ζέστης. Ιδιαίτερα φαινόμενα πάντως δε φαίνονται.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *