Χειμωνιάτικες συνθήκες επικρατούν τις τελευταίες ημέρες, παρά το γεγονός ότι ημερολογιακά ήρθε η Άνοιξη. Αυτές οι χειμερινές συνθήκες φαίνεται ότι θα συνεχιστούν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στην κεντροβόρεια χώρα με τα χιόνια να κατεβαίνουν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο, έως και τις πρωινές ώρες θα εκδηλώνονται μπόρες, κατά τόπους ισχυρές, στα Δωδκάνησα και τα νησιά του ανατολικού-βορειοανατολικού Αιγαίο (προς το μεσημέρι), τις Κυκλάδες (πρόσκαιρα μέσα στη νύχτα πριν το ξημέρωμα), τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Στερεά και τα νότια Επτάνησα ενώ βροχές έως μέτριας έντασης θα εκδηλώνονται στη Μακεδονία (εκτός από τη Χαλκιδική που θα είναι πιο έντονα τα φαινόμενα), τη Θράκη, τη βόρεια Πελοπόννησο (στη βοριεοδυτική θα είναι πιο έντοντα τα φαινόμενα) και την ανατολική Στερεά. Από το μεσημέρι γενικευμένες βροχές θα εκδηλώνονται και στη Θεσσαλία, την Ήπειρο, ενώ θα συνεχιστούν οι βροχές στις προαναφερθείσες περιοχές, εκτός από τη Μακεδονία που τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα σταματήσουν πρόσκαιρα. Από το απόγευμα θα ξεκινήσουν εκ νέου τα φαινόμενα στην Μακεδονία (πιο λίγα και τοπικά στην ανατολική), ενώ θα συνεχιστούν στις υπόλοιπες περιοχές. Επιπλέον, το βράδυ θα σημειωθούν ισχυρές βροχές στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες. Λίγες τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, στο ανατολικό Αιγαίο και τη Χαλκιδική, ενώ τα πιο έντονα φαινόμενα θα είναι στις συγκεκριμένες περιοχές, αλλά και τη δυτική Στερεά. Χιόνια θα πέσουν στη βόρεια Πελοπόννησο πάνω αππό τα 1300-1400 μέτρα, στη Θεσσαλία πάνω από τα 900-1000 μέτρα (και στην Ευρυτανία), στην Ήπειρο πάνω από τα 1000-1100 μέτρα, πάνω από τα 600-700 μέτρα στην Μακεδονία (στην ανατολική πρόσκαιρα και από τα 500) και στη Θράκη πάνω από τα 500 μέτρα. Μεταφορά αφρικάνικης σκόνης θα σημειωθελι στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, εκτός από τη νότια χώρα που θα παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα. Οι άνεμοι στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με ένταση 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στο βόρειο από ανατολικές-βορειοανατολικές 4-6 μποφόρ, ενώ στο νότιο Ιόνιο από νότιες διευθύνσεις 4-5 μποφόρ και στο βόρειο Ιόνιο από νοτιοανατολικές 4-6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ.

Την Κυριακή, αναμένονται έως και τις πρωινές ώρες βροχές στα πεδινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης και τη Θεσσαλία, ενώ μπόρες και τοπικές καταιγίδες με τη μορφή περάσματος (ψυχρό μέτωπο) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο (κυρίως τη βορειοδυτική). Ταυτόχρονα, μπόρες και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα σημειωθεί πέρασμα βροχών και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και τη Θεσσαλία, ενώ θα βελτιωθεί ο καιρός στη δυτική Ελλάδα (τοπικές μπόρες θα συνεχιστούν αλλά θα είναι πρόσκαιρες). Από το απόγευμα και προς το βράδυ θα βελτιωθεί ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ θα επιμείνουν τα φαινόμενα σε Θράκη, ανατολική Μακεδονία και το ανατολικό Αιγαίο. Τέλος, λίγες τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στο εσωτερικό της Κρήτης. Χιόνια θα πέσουν πάνω από τα 800-900 μέτρα στην Ήπειρο, από τα 400-500 μέτρα στη Μακεδονία, από τα 700-800 πρόσκαιρα στη Θεσσαλία (στα βόρεια και πιο χαμηλά το πρωί για λίγο), από τα 200-300 στη βόρεια Θράκη. Η θερμοκρασία στην κεντροβόρεια χώρα θα κυμναθεί περίπου στα ίδια επίπεδα, ενώ στη νότια θα παρουσιάσει μικρή άνοδο. Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές-βορειοανατολικές διευθύνσεις 6-8 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο από νότιες 4-6 μποφόρ έως το μεσημέρι και στη συνέχεια από δυτικές-νοτιοδυτικές 4-6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι με ένταση 4-5 μποφόρ.

Την Καθαρά Δευτέρα, έως τις πρωινές ώρες θα σημειώνονται βροχές στις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, την κεντροβόρεια Εύβοια (προσήνεμη στο βοριά), ενώ πιο τοπικά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική-βορειοδυτική Πελοπόννησο. Το μεσημέρι θα επικρατήσουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας στη χώρα και κυρίως γύρω από τα ορεινά της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Στερεάς, της βορειοδυτικής Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας αλλά και το Ιόνιο θα σημειωθούν τοπικές μπόρες. Το βράδυ τα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν, ενώ βροχές θα σημειωθούν στη Χαλκιδική και τις Σποράδες, αλλά και προς τα μεσάνυχτα σε όλη τη Μακεδονία. Χιόνια θα πέσουν τις πρώτες πρωινές ώρες σε ημιπεδινά τμήματα της βόρειας Θράκης, αλλά και σε ορεινά τμήματα (800-1000 μέτρα) το μεσημέρι των προαναφερθείσων περιοχών, ενώ το βράδυ θα χιονίσει οανω από τα 500 μέτρα στη Μακεδονία. Τέλος, κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες στα ηπειρωτικά (κυρίως Θεσσαλία και δυτική Μακεδονία). Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο το μεσημέρι και θα φτάσει τους 13-14 και τοπικά 15οC. Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 μποφόρ, ενώ από το βράδυ θα στραφούν σε νότιους 2-4 μποφόρ. Στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι δυτικών διευθύνσεων 3-5 μποφόρ και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί άνεμοι 2-4 μποφόρ.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *