Και ο φετινός Δεκέμβριος μπορεί να παρομοιαστεί πιο πολύ ως ένας ανοιξιάτικος μήνας, κάτι το οποίο βέβαια δεν αποτελεί έκπληξη σε ένα ολοένα πιο θερμαινόμενο περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 θα μείνει στην ιστορία ως το πιο θερμό έτος παγκοσμίως (μέχρι το επόμενο – λίαν συντόμως) από τότε που καταγράφονται δεδομένα (τουλάχιστον) με απόκλιση περίπου +1,45οC σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Στη συμφωνία του Παρισιού το 2016 ο στόχος ήταν να μη φτάσει η θερμοκρασία πάνω από +2οC και ιδανικά πάνω από το +1,5οC (θεωρείται σημείο καμπής στην επιστημονική κοινότητα). Παρ’ όλο που το 2023 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά κυρίως λόγω Ελ Νίνιο (αυξάνει τη θερμοκρασία παγκοσμίως) γίνεται ολοένα πιο φανερό ειδικά μετά το ομολογουμένως ατελέσφορο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στο Ντουμπάι ότι ο στόχος αυτός είναι τελείως ανέφικτος.

Όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ημέρες δε φαίνεται να αλλάζει κάτι σημαντικά μέχρι και τουλάχιστον την Πρωτοχρονιά με τον υδράργυρο να παραμένει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα (Πέμπτη – Παρασκευή 16-20οC), ενώ το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς (15-18οC). Οι βροχές θα είναι λιγοστες και θα αφορούν το ανατολικό και νότιο Αιγαίο και πιθανόν το Ιόνιο. Επομένως, μέχρι και την Πρωτοχρονιά αναμένονται καλές καιρικές συνθήκες με παροδικές νεφώσεις κυρίως το Σαββατοκύριακο άνευ σημασίας. Το μόνο που χρήζει κάποιας προσοχής είναι οι πρωινές ομίχλες στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

Το μόνο που φαίνεται να αλλάζει από τις 2 Γενάρη μέχρι και το τέλος της νέας εβδομάδας είναι οι βροχές στη δυτική Ελλάδα και πιο πρόσκαιρα στο ανατολικό Αιγαίο. Στην υπόλοιπη χώρα δε φαίνονται αξιόλογα φαινόμενα. Παράλληλα, η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Υ.Γ. Όσοι θέλουν να δουν χιόνια την Πρωτοχρονιά δεν ενδείκνυται η χώρα μας σε καμία περιοχή.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *