Τα πρώτα χιόνια έπεσαν την Παρασκευή σε πεδινά τμήματα της βόρειας χώρας, όπου και η πτώση έγινε ιδιαίτερα αισθητήσε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα που επικράτησε σχετικά ήπιος καιρός. Το Σάββατο η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα και οι τοπικές χιονοπτώσεις σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα θα αφορούν και νοτιότερα τμήματα.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο, αναμένονται αρχικά χιονοπτώσεις σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα στη Θεσσαλία, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τη Χαλκιδική (ανατολική και νότια εκεί θα είναι πρόσκαιρα πυκνές), τα νησιά του ανατολικού-βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ βροχές(πρόσκαιρες) στη δυτική Στερεά. Τα φαινόμενα μέχρι το πρωί σε αυτές τις περιοχές θα έχουν σταματήσει. Το πρωί βροχές θα σημειώνονται στην Πελοπόννησο (στη βορειοανατολική χιόνια πάνω από τα 200-300 μέτρα), ενώ χιονοπτώσεις στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια πάνω από τα 100-200 μέτρα. Τις μεσημβρινές ώρες και έπειτα σταδιακά τα φαινόμενα θα επικεντρωθούν στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος. Στις παραπάνω περιοχές θα σημειωθούν και καταιγίδες. Το βράδυ θα σημειωθούν παροδικές μπόρες και σποραδικές καταιγίδες μέσα στο Ιόνιο, οι οποίες θα επηρεάσουν τα νησιά του και θα χιονίσει πάνω από τα 500 μέτρα.

Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, το Σάββατο αναμένονται χιονοπτώσεις λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας, ενώ έως το πρωί θα χιονίζει στα πεδινά (πιθανόν χιονόνερο στα παραθαλάσσια) της Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της της βόρειας Εύβοιας, ενώ στη νότια θα χιονίσει πάνω από τα 300 μέτρα περίπου). Χιόνια θα πέσουν και μέχρι τα 200-300 μέτρα στη βόρεια-βορειοανατολική Πελοπόννησο, ενώ στη δυτική πάνω από τα 1000-1100 και στη νοτιοανατολική 600-700 μέτρα) . Από το μεσημέρι προς το απόγευμα τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Το βράδυ τα χιόνια θα κατέβουν στα πεδινά τμήματα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, των βόρειων Κυκλάδων (Σαντορίνη πάνω από τα 300 μέτρα) και των βόρειων Δωδεκανήσων (Ρόδο πάνω από τα 300-400 μέτρα), ενώ στην Κρήτη πάνω από τα 500-600 μέτρα. Οι χιονοπτώσεις στα νησιά του Αιγαίου θα είναι κατά διαστήματα αξιόλογες. Τέλος, το απόγευμα προς το βράδυ παροδικές βροχές θα σημειωθούν στα νησιά του Ιονίου και χιόνια πάνω από τα 500 μέτρα, ενώ υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρα να επηρεαστεί και η δυτική Πελοπόννησος . Επιπλέον, θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες μέσα στο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία σε ραγδαία πτώση σε όλη τη χώρα. Παγετός θα σημειωθεί σε όλα τα ηπειρωτικά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας το βράδυ.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 5-7 μποφόρ, ενώ μόνο το πρώι στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν δυτικοί με την ίδια ένταση. Στο Ιόνιο θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι με ένταση 5-7 και πρόσκαιρα 8 μποφόρ το βράδυ.

ΑΤΤΙΚΗ: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και μέσα στο ξημέρωμα θα δώσουν βροχή και χιονόνερο στα πεδινά παραθαλάσσια, ενώ μέχρι το πρωί στα δυτικά και βόρεια πάνω από τα 150-200 μέτρα θα μετφράζεται σε χιονόπτωση. Η χιονόστρωση θα είναι σχετικά μικρή και θα εντοπίζεται πάνω από τα 450-500 μέτρα). Μέχρι το μεσημέρι λίγα φαινόμενα θα επιμείνουν στα βόρεια-βορειοδυτικά ορεινά, ενώ μικρή υποτροπή θα παρουσιάσει ο καιρός το μεσημέρι και στον υπόλοιπο νομό (πέρασμα μιας τραφ-δημιουργία altocumulus) που θα δώσουν ασθενή χιονόπτωση (τίποτα το αξιόλογο) και στο κέντρο των Αθηνών. Από το μεσημέρι προς το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί, ενώ υποτροπή θα παρουσιάσει ο καιρός από τα μεσάνυχτα και μετά (βλ. πρόγνωση Αττικής). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 6-7οC (στα βόρεια θα είναι 3 βαθμούς χαμηλότερη η μέγιστη). Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις 4-6 μποφόρ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το βράδυ (πιθανότητα δημιουργίας virga-δηλαδή θα πέφτουν νιφάδες από υψηλά νέφη που δε θα φτάνουν στην επιφάνεια γιατί θα εξαχνώνονται). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 3-4οC. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 και πρόσκαιρα το πρωί 6 μποφόρ.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *