Καλοκαιρία και γενικά αίθριος καιρός επικράτησε στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας την Κυριακή. Όμως, τη Δευτέρα, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στη δυτική Ελλάδα. Αιτία αυτής της μεταβολής είναι η δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Μεσόγειο, το οποίο θα δημιουργεί διαταραχές (κυρίως shortwave troughs) και θα μεταφέρει ασταθείς αέριες μάζες.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα, αρχικά εώς τις πρωινές ώρες θα σημειώνονται μπόρες κυρίως στο Ιόνιο και τα παράκτια τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου. Από τις προμεσημβρινές ώρες θα εκδηλώνονται καταιγίδες στο Ιόνιο, οι οποίες σταδιακά θα κινηθούν ανατολικά επηρεάζοντας και τα υπόλοιπα τμήματα της δυτικής Ελλάδας. Από το μεσημέρι θα σημειώνονται βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης σε δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία (πρώτα στη δυτική και στη συνέχεια πιο τοπικά και στην υπόλοιπη), την κεντρική Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα-βράδυ στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη. Λίγες βροχές επίσης θα σημειωθούν και σε περιοχές της Στερεάς (κυρίως Φωκίδα, Φθιώτιδα), ενώ καταιγίδες θα σημειωθούν το βράδυ και στη νότια Πελοπόννησο. Στα νότια τμήματα της Κρήτης θα σημειωθούν τοπικές μπόρες το πρωί και το βράδυ (κυρίως στα ανατολικά τμήματα). Στην υπόλοιπη χώρα αυξημένες νεφώσεις κατά διαστήματα με πιθανότητα βροχής το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (κυρίως στη Σάμο). Τέλος, η ορατότητα τις πρωινές ώρες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία σε πτώση στη δυτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα, εκτός από τη βόρεια Κρήτη όπου η θερμοκρασία θα φτάσει τους 21-22οC το μεσημέρι.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνεόυν από νότιες διευθύνσεις με ένταση 3-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν επίσης νοτιάδες με ένταση 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ.

ΑΤΤΙΚΗ: Διάσπαρτες νεφώσεις από το πρωί, τοπικά (ειδικά γύρω από τα ορεινά) αυξημένες, οι οποίες σταδιακά και κυρίως προς το απόγευμα θα πυκνώσουν και θα σημειωθεί τοπική βροχή, ενώ γύρω στα μεσάνυχτα μπόρα θα σημειωθεί στην ανατολική και νότια Αττική. Η ορατότητα το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 19-20οC. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με ένταση 3-4 και τοπικά 5 μποφόρ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αυξημένες νεφώσεις από την αρχή της ημέρας (εκτός από τα ανατολικά τμήματα του νομού), οι οποίες θα πυκνώσουν ακόμα περισσότερο το απόγευμα και θα δώσουν παροδική βροχή (ασθενούς έως μέτριας έντασης) έως το βράδυ. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 15οC. Οι άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις με ένταση 2-3 μποφόρ.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *