Βροχές τις πρωινές ώρες της Κυριακής στο λεκανοπέδιο με μέτρια ένταση, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειώνονται αρχικά πάνω από τα 300-400 μέτρα στη βορειοδυτική Αττική (Ερυθρές, Βίλια). Από το απόγευμα οι βροχές θα περιοριστούν κυρίως στα βόρεια-βορειοδυτικά και βορειοανατολικά του νομού γύρω από τους ορεινούς όγκους της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Κιθαιρώνα, οι οποίες πάνω από τα 200-300 μέτρα θα μεταφράζονται σε χιονοπτώσεις. Στο λεκανοπέδιο θα είναι πιο ασθενή τα φαινόμενα.

Από το ξημέρωμα της Δευτέρας θα σημειώνονται χιονομπόρες κατά διαστήματα έως τα 100 μέτρα (στις έντονες εξάρσεις έως τα παραθαλάσσια του λεκανοπεδίου-στα παράκτια της νότιας Αττικής θα επικρατεί χιονόνερο), οι οποίες θα είναι κατά διαστήματα ισχυρές στα βόρεια και υπερβόρεια προάστια με πιο σταθερή ένταση, ενώ όσο νοτιότερα θα είναι πιο σύντομα και ασθενή με εξάρσεις όμως. Μέσα στην ημέρα και ειδικά προς το απόγευμα θα υπάρχουν ανοίγματα του καιρού στο λεκανοπέδιο, ενώ στα υπερβόρεια προάστια θα συνεχιστούν οι μπόρες χιονιού με μεγαλύτερα διαστήματα βελτίωσης όμως.

Από τα μεσάνυχτα και προς την Τρίτη το ξημέρωμα αναμένεται η πιο σοβαρή επιδείνωση του καιρού στο νομό με πυκνές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα μέχρι τα παραθαλάσσια του νομού (και στην Νότια Αττική-Λαύριο). Η διάρκεια αυτών των χιονοπτώσεων παραμένει αβέβαιη, όπως και η χωρική τους κατανομή αλλά είναι ικανή να στρώσει πολλά μέρη της Αττικής.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Αρχικά τις πρωινές ώρες θα μας απασχολήσει συνεσφιγμένο μέτωπο το οποίο είναι απόρροια του βαρομετρικού χαμηλού που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Σικελία. Επομένως θα σημειωθούν τα προαναφερθέντα φαινόμενα μέτριας έντασης, ενώ θα χιονίσει στη Βορειοδυτική Αττική σε χαμηλό υψόμετρο λόγω και των βορειοδυτικών ανέμων που θα πνέουν αρχικά.. Στη συνέχεια καθώς το βαρομετρικό χαμηλό θα κινείται νοτιοανατολικά θα εισέλθει η ψυχρή αέρια μάζα και οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοανατολικούς μέχρι την ισοβαρική στάθμη των 800hpa. Σε αυτό το διάστημα τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως κοντά στους ορεινούς όγκους

.Από τα μεσάνυχτα και έπειτα θα δημιουργηθούν συγκλισιογραμμές λόγω της επικράτησης βορειοανατολικού ρεύματος, οι οποίες σε συνδυασμό με μια μικροδιαταραχή (εικόνα 1) στα 700hpa (μεταφορά θετικού στροβιλισμού-παράλληλη στροφή σε ΒΑ) αλλά και της αστάθειας (έκλυση λανθάνουσας θερμότητας και πολύ ψυχρή αέρια μάζα πάνω από τα σχετικά θερμά νερά του Αιγαίου) που θα υπάρχει θα δώσουν χιονομπόρες και στο λεκανοπέδιο, ανάλογα και με την χωρική κατανομή της σύγκλισης (πιθανόν περισσότερα φαινόμενα στα δυτικά).

Την Τρίτη το ξημέρωμα όλα δείχνουν ότι εκτός από τη συγκλισιογραμμή που θα βρίσκεται “πάνω” μας (σύγκλιση ΒΔ-ΒΑ και μέσα στο λεκανοπέδιο), θα υπάρχουν κατάλληλες προϋποθέσεις για ενεργοποίηση του Aegean effect. Πολύ μικρή διάτμηση του ανέμου μέχρι 650-700hpa, αστάθεια μεγάλη διαφορά SST και θερμοκρασίας στα 850hpa (μέσα στο οριακό στρώμα). Επιπλέον οι θερμοκρασίες θα είναι κατάλληλες για χιονόπτωση μέχρι τα παραθαλάσσια αφού το επίπεδο παγοποίησης θα είναι 100-200 μέτρα, ενώ το πάχος 1000-850hpa θα είναι 1280 γεωδυναμικά μέτρα και η θερμοκρασιά στα 850hpa κοντά στους -10οC.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *