Μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα με υψηλές έως πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και ανομβρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, το καιρικό σκηνικό φαίνεται να αλλάζει από τα Θεοφάνεια με σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και χιόνια ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο.

Πιο αναλυτικά, μέχρι και το Σάββατο το μεσημέρι η ανομβρία θα συνεχιστεί, ενώ οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα (15-18 στη δυτική και βόρεια χώρα, 18-22 στην ανατολική και νότια). Από το Σάββατο το απόγευμα θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες αρχικά στη δυτική Ελλάδα και μέσα στη νύχτα πέρασμα από τοπικές βροχές (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) αναμένεται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Από την Κυριακή, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, με τα φαινόμενα να εντοπίζονται κυρίως στη δυτική Ελλάδα (και καταιγίδες) και πιο τοπικκά το ανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη. Παροδικές βροχές θα σημειωθούν στη βόρεια χώρα και μπόρες στο νότιο Αιγαίο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Πίνδου και σε μεγάλα υψόμετρα στο εσωτερικό της Πελοποννήσου.

Μέχρι και τη Δευτέρα φαίνεται να πέφτουν μεγάλα ύψη βροχής στη δυτική Ελλάδα και πολλά χιόνια στα ορεινά της Πίνδου. Στην υπόλοιπη χώρα πέραν της Θράκης και τοπικά του ανατολικού Αιγαίου δεν αναμένονται ιδιαίτερα αξιόλογα φαινόμενα. Επιπλέον, τη Δευτέρα φαίνεται η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα να πέφτει αισθητά το βράδυ προς το ξημέρωμα της Τρίτης και μέσα στην Τρίτη τα χιόνια πρόσκαιρα να κατεβαίνουν σε πολύ χαμηλό υψόμετρο (πιθανότητα και για πεδινές περιοχές) στην κεντρική Μακεδονία, ενώ θα χιονίσει σχεδόν στο σύνολο της δυτικής Μακεδονίας.

Στη συνέχεια την Τρίτη και την Τετάρτη τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα ανατολικά ηπεριωτικά με τα χιόνια να κατεβαίνουν μέχρι και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας(και σε χαμηλότερο υψόμετρο), της ανατολικής Στερεάς και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου. Η πιθανότητα να κατέβουν ακόμη χαμηλότερα, δηλαδή πρόσκαιρα σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της ανατολικής Στερεάς και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου είναι μικρή αλλά υπαρκτή με τα τωρινά προγνωστικά δεδομένα. Αυτή η ψυχρή εισβολή θα έχει μέγιστη διάρκεια μέχρι και την Παρασκευή.

Η συνέχεια προγνωστικά είναι χαοτική και δεν έχει κανένα νόημα περαιτέρω πρόβλεψης. Η επισήμανση αυτή γίνεται γιατί μπορεί να δείτε να γράφονται πολλά περί νέας ψυχρής εισβολής το διάστημα 15-20 Ιανουαρίου.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *